Παραγωγή Κρέατος Εναντίον Περιβαλλοντικής Επίδρασης | Μαρλί Βίνκλερ

Μαρλί Βίνκλερ 


1Η επίδραση που έχει στο περιβάλλον η υπερβολική παραγωγή ζώων για την κάλυψη των απαιτήσεων σε παροχή κρέατος, είναι κολοσσιαία. Μόνο στη Βραζιλία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής της Βραζιλίας, το 2006 παρήγαγαν ετησίως περίπου 200.000.000 βοοειδή και περίπου 1.000.000.000 κοτόπουλα, χοιρινά, κλπ. 

Στη Βραζιλία υπάρχουν περισσότερα βοοειδή από ανθρώπους, γεγονός που επιδρά σε μεγάλο βαθμό στο περιβάλλον, αφού αυτά χρειάζονται τροφή και νερό, ενώ καταλαμβάνουν και απέραντες εκτάσεις γης, παράγοντας ταυτόχρονα, μεγάλες ποσότητες περιττωμάτων και αερίων συμβάλλοντας κρίσιμα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Η βιομηχανία κρέατος είναι υπεύθυνη για περισσότερη από τη μισή ποσότητα νερού που καταναλώνεται στον πλανήτη. Η ποσότητα των περιττωμάτων που αφήνει ένα βοδινό είναι σε αναλογία, 7-9 λίτρα ανά κιλό, τα οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν από τη γη. 

Η πείνα στον κόσμο είναι μία οδυνηρή πραγματικότητα, επίμονη και αχρείαστη. Επί του παρόντος υπάρχουν, έδαφος, ενέργεια και νερό που επαρκούν για να καλύψουν περισσότερο από τον διπλάσιο πληθυσμό της γης, όμως περισσότερη από τη μισή παγκόσμια συγκομιδή σιτηρών παρακρατείται για το τάισμα των ζώων. Περισσότεροι από 1.000.000.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται. Οι διατροφικές μας συνθήκες έχουν στενή σχέση με μία εικόνα μιζέριας, υποσιτισμού και πείνας. Σχετίζονται επίσης με μία τεράστια σπατάλη τροφής που προκαλεί μία ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή και με πολλά δεινά για τα ζώα. 

Ο Ο.Η.Ε. συνέταξε μία αναφορά με τίτλο «Feed Vs Food» στην οποία καταλήγει ότι το 39% του παγκοσμίου εδάφους χρησιμοποιείται για παραγωγή ζώων και άλλο 47% για να θρέφει τους ανθρώπους. Χρησιμοποιούμε τη γη μας για να θρέψουμε τα ζώα όταν 2.700.000.000 άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερα από τα μισά χρήματά τους σε τρόφιμα. Από τα 850.000.000 εκτάρια της Βραζιλίας η κτηνοτροφία χρησιμοποιεί περίπου το 25%. Η παραγωγή βοοειδών είναι υπεύθυνη για το 93% της αποψίλωσης των Ατλαντικών δασών. 

ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ 

Σύμφωνα με τον Κάρλος Μινκ, πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος, για την -κατά το 20%- ήδη κατεστραμμένη περιοχή του δάσους του Αμαζονίου, κατά 80% υπεύθυνη είναι η κτηνοτροφία. Αυτή η καταστροφή συμβαίνει περισσότερο εντατικά τα τελευταία 40 χρόνια. Μέχρι το 1970 είχε εκκαθαριστεί λιγότερο από το 2% του δάσους. Τριάντα χρόνια αργότερα, το 20% (περίπου 750.000 χλμ./100 εκατομμύρια εκτάρια) έχει εκκαθαριστεί. 

Το δάσος του Αμαζονίου έχει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα του πλανήτη, με περισσότερα από το ¼ του συνόλου των ζωντανών ειδών σε μόνο 5% επιφάνειας της γης. Καταστρέφουμε αυτή την απίστευτη αφθονία χωρίς καν να το γνωρίζουμε. 

Η περιοχή που καταλαμβάνεται από την κτηνοτροφία θα αυξηθεί κατά 300 εκατομμύρια εκτάρια και τα βοοειδή κατά 400 εκατομμύρια κεφάλια στα επόμενα 25-30 χρόνια. Αν δεν κάνουμε κάτι αυτό θα είναι το τέλος του δάσους του Αμαζονίου. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη σπατάλη κατά τη παραγωγή κρέατος. Η κατανάλωση των σιτηρών εκτρέπεται από την άμεση κατανάλωση (από τους φτωχούς) στην έμμεση κατανάλωση (από τη μεσαία τάξη) εξαιτίας της επεξεργασίας τους από έναν πολύ αναποτελεσματικό μετατροπέα πρωτεϊνών, το στομάχι των ζώων. 

Στις περισσότερες χώρες τα σιτηρά αποτελούν τη κύρια πηγή πρόσληψης θερμίδων για τα σπίτια με χαμηλή αγοραστική δύναμη. Στα σπίτια με μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη τα σιτηρά είναι πολύ σημαντικά επίσης στη διατροφή, με τη διαφορά ότι έχουν μετατραπεί σε ζωική πρωτεΐνη. 

Η κλιματολογική αλλαγή σχετίζεται με τη καταστροφή και καύση των δασών, προκειμένου να βρεθεί χώρος για τη κτηνοτροφία και τη τεχνητή δημιουργία ζώων. Στην αναφορά με τίτλο «Η μεγάλη σκιά της κτηνοτροφίας» τονίζεται ότι τα αέρια που εκπέμπονται από την κοπριά και τις εντερικές κενώσεις, μαζί με τις εκκαθαρίσεις των δασών για την δημιουργία λιβαδιών για τη διατροφή των βοοειδών και τη ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται για τη συνολική διαχείριση όλων αυτών των ζώων, όλα μαζί, είναι υπεύθυνα για το 18% των αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με αυτή την αναφορά, ο τομέας της κτηνοτροφίας επηρεάζει περισσότερο στη δημιουργία αυτού του φαινόμενου, από όσο τα μέσα μεταφοράς που είναι υπεύθυνα για το 13% των αερίων που συμβάλλουν στη δημιουργία του. 

ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ 

Το γλυκό νερό του πλανήτη, επίσης, υποφέρει πολύ από τη βιομηχανία κρέατος, τόσο λόγω της κατανάλωσης, όσο και της μόλυνσής του από τα ζώα. Τα απορρίμματα που παράγονται από τον τεράστιο αριθμό ζώων που εκτρέφονται σε μικρούς και περιορισμένους χώρους (το 100% των κοτόπουλων και χοιρινών εκτρέφονται σε περιφραγμένους χώρους) είναι μία ακόμα πηγή μόλυνσης του νερού και του περιβάλλοντος γενικότερα και αποτελούν ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα για επίλυση. Η έκρηξη ανάπτυξης του πληθυσμού των ζώων προκάλεσε επίσης μία έκρηξη στη ποσότητα των απορριμμάτων που μολύνουν το νερό. 

ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 

Καθώς η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται, μεγαλώνει επίσης και η παγκόσμια κατανάλωση κρεάτων. Η αύξηση του εισοδήματος σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα έχει συνοδευτεί από την αυξημένη κατανάλωση κρεάτων. Η μέση ετήσια κατανάλωση ανά κεφαλή στον βιομηχανοποιημένο κόσμο είναι 80 κιλά κρέας, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι περίπου 30 κιλά αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον Ο.Δ.Α. (Οργανισμό Διατροφής και Αγροκαλλιέργειας των Ηνωμένων Εθνών) η παγκόσμια παραγωγή κρέατος είχε διπλασιαστεί σε 229.000.000 τόνους μέχρι το 2001, ενώ αναμένεται να φτάσει στους 465.000.000 τόνους μέχρι το 2050. Η παραγωγή γάλακτος έχει υπολογιστεί ότι θα αυξηθεί από τους 580.000 στους 1.500.000 τόνους. Όλες οι χώρες που παράγουν κρέας θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στις γήινες πηγές. Ο Ο.Δ.Α. εκτιμά ότι περίπου το 20% του πλανήτη θα επηρεαστεί λόγω των λιβαδιών βοσκής των ζώων και της αύξησης της ζήτησης κρέατος που σημαίνει αναπόφευκτα και αύξηση της ζήτησης ζωοτροφών, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό σιτηρών που παράγει ο πλανήτης δίνεται στα ζώα και όχι στους ανθρώπους.

«Τα βοοειδή αποτελούν σήμερα τον παράγοντα που συνεισφέρει περισσότερο στα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Είναι αναγκαία μία άμεση δράση για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση,» είπε ο Χένινγκ Στάινφελντ, υπεύθυνος του Ο.Δ.Α. και κύριος συγγραφέας της αναφοράς με τίτλο «Η μεγάλη σκιά της κτηνοτροφίας». Το έγγραφο έχει περισσότερες από 400 σελίδες και αγγίζει όχι μόνο την επιρροή της κτηνοτροφίας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά αναφέρεται ακόμα και στη μόλυνση των υδάτων και τη συρρίκνωση των δασών με την ανάλογη μείωση της βιοποικιλότητας τους εξαιτίας της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας. 

Σύμφωνα με τον Ο.Δ.Α. η κτηνοτροφία είναι μεταξύ των τριών μεγαλύτερων αιτιών για οποιοδήποτε σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, όπως της υποβάθμισης της γης, της κλιματικής αλλαγής, της μόλυνσης του αέρα, της ελάττωσης και μόλυνσης των γλυκών υδάτων και της μείωσης της βιοποικιλότητας. 

ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ 

Συναισθανόμενοι όλες τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η παραγωγή κρέατος, αλλά και τις ηθικές προεκτάσεις που έχουν τα δεινά που υποφέρουν τα ζώα λόγω των συνθηκών που ζουν και της μεταχείρισης που τυγχάνουν, μία χορτοφαγική διατροφή γίνεται ακόμα πιο σημαντική. Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε το μεγάλο όφελος για την υγεία που προσφέρει μία τέτοια διατροφή. Τα οφέλη μιας χορτοφαγικής διατροφής είναι πολλά, αλλά δυστυχώς η κοινωνία μας όντας συνηθισμένη στη κρεοφαγία δεν αντιλαμβάνεται πόσα θα κερδίζαμε με μία τέτοια αλλαγή. 

Είναι κοινωνιολόγος και συγγραφέας. Είναι η πρόεδρος και ιδρύτρια της Βραζιλιάνικης Εταιρείας Χορτοφαγίας και συντονίστρια της Διεθνούς Ένωσης Χορτοφάγων από το 2000, τόσο για τη Λατινική Αμερική, όσο και για τη Καραϊβική. Ήταν επίσης συντονίστρια του 36ου Παγκόσμιου Κονγκρέσου Χορτοφαγίας στη Βραζιλία, του πρώτου που έγινε ποτέ σε μία Λατινοαμερικάνικη χώρα.