ΤΕΥΧΟΣ 1 » Editorial

editorial2Tο 1887, στο Λονδίνο, η Έλενα Π. Μπλαβάτσκυ εξέδωσε και κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος ενός περιοδικού με τον εμπνευσμένο τίτλο Λούσιφερ. Εμπνευσμένος, γιατί το περιοδικό εκείνο είχε εκδοθεί με σκοπό να «φέρει το φως» στον δυτικό τρόπο σκέψης εκείνη την εποχή, το φως που θα έδινε τέλος στον σκοταδισμό της μισαλλοδοξίας και της θρησκευτικής, δογματικής αντίληψης. Σκεφθήκαμε πολύ σοβαρά να δώσουμε τον ίδιο τίτλο και στο περιοδικό που διαβάζετε τώρα, αποφασίσαμε όμως ότι δεν χρειαζόταν να αντιγράψουμε ένα όνομα για να επιδιώξουμε ένα ανάλογο αποτέλεσμα. Αποδίδοντας φόρο τιμής σε μία γυναίκα, επιστήμονα και φιλόσοφο, η οποία βρήκε φρικτό, βίαιο θάνατο στα χέρια «ανθρώπων» τυφλωμένων από τον φανατισμό, την Υπατία, του χαρίσαμε με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη της, το όνομά της.

Το περιοδικό Υπατία λοιπόν, δημιουργήθηκε από φιλελεύθερους στοχαστές που δεν είναι δεμένοι στο άρμα μίας θρησκείας ή ενός «σώματος» δογμάτων, αλλά προωθούν την αναζήτηση και την έρευνα σε βάθος, σε θέματα σχετικά με τον εσωτερισμό και τον μυστικισμό. Η φιλοσοφία είναι η θρησκεία μας και η επιστήμη ο βωμός στον οποίο υμνούμε την λαμπρότητα των ανθρώπινων προσπαθειών και επιτευγμάτων.

Με αυτό το πνεύμα, σας παρουσιάζουμε ένα περιοδικό που υπόσχεται την συνεχή παροχή ιδεών και απόψεων που θα ερεθίζουν τον νου του αναγνώστη, χωρίς να μπορεί να υποσχεθεί όμως, ότι δεν θα γίνει δυσάρεστο σε όσους είναι πνευματικά αλυσοδεμένοι και εξαρτώνται ψυχολογικά από συγκεκριμένες πίστεις.

Η μελέτη της εσωτερικής φιλοσοφίας είναι μία πολύ αυστηρή και δύσκολη διαδικασία στοχασμού και βαθιάς σκέψης. Κάποιοι, βιάζονται να καταλήξουν σε συμπεράσματα και παραμένουν στην επιφάνεια, αποτυγχάνοντας να διεισδύσουν βαθιά στα πεδία της αναζήτησής τους, ενώ υπάρχουν και εκείνοι, οι οποίοι παραμένοντας εφ’ όρου ζωής αναζητητές, αντιλαμβάνονται ότι όσο περισσότερο μελετούν τόσο λιγότερα γνωρίζουν. Είναι αυτοί που κρατούν ζωντανή τη φλόγα της φιλοσοφίας και του ανθρωπισμού στον κόσμο μας, όντας ικανοί να σκεφθούν καθαρά, χωρίς προκατάληψη, χωρίς μισανθρωπία και χωρίς αλαζονεία.

Σε αυτούς αφιερώνουμε αυτό το περιοδικό.


Έρικα Γεωργιάδη